7. maj 2025

Vigtig byggesten mangler for at kunne udvikle succesfulde computersystemer: Professor modtager stor bevilling til at skabe den

NYT PROJEKT

Computersystemer er i årtier blevet udviklet uden robuste teorier til at forudsige, hvornår de er brugbare og nyttige for almindelige mennesker. VILLUM Fonden tildeler nu professor Kasper Hornbæk fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet knap 30 millioner kroner til at gøre teoretiske indsigter om brugbarhed til en del af datalogien.

Portrætfoto af professor Kasper Hornbæk
Professor Kasper Hornbæk fra Datalogisk Institut har gennem hele sin karriere forsket i at forbedre computersystemer og gøre dem nyttige for slutbrugerne.

Når computersystemer har været en fast del af vores liv i årtier, kan det undre, at mange af dem stadig ikke fungerer optimalt. Langsomme, ineffektive eller ulogiske systemer skaber frustrationer på daglig basis, og det vidner om, at det er svært at lave computersystemer, som matcher folks behov. 

Computersystemer er svære at udvikle, fordi de ikke kun skal fungere teknisk – de skal også spille sammen med folks hverdag.

Kasper Hornbæk, professor ved Datalogisk Institut

Hvorfor dette er tilfældet, har professor Kasper Hornbæk tænkt på igen og igen i løbet af sin solide forskerkarriere.  

Han mener, at hans forskningsfelt Human-Centred Interaction (HCI), som beskæftiger sig med at gøre computersystemer nyttige og brugbare, mangler robuste teorier. 

- Vi har prøvet at lave nyttige computersystemer i 40 år, men vi ser stadig mange systemer som giver frustrationer. Jeg tror, det skyldes, at vi mangler grundlæggende teorier der kan forudsige, hvordan det kan lykkedes. Vi har brugt meget energi på at udvikle metoder, der involverer brugere i design og evaluering. Ulempen er, at metoderne primært udpeger fejl, forklarer professor Kasper Hornbæk. 

Med VILLUM Investigator-bevillingen vil Kasper Hornbæk etablere et nyt forskningscenter dedikeret til udvikling og anvendelse af HCI-teori. 

- Vi vil fokusere på at forstå feltets centrale spørgsmål, såsom gensidig påvirkning mellem computere og mennesker i interaktion og definere, hvad der gør systemer værdifulde for brugerne, siger Kasper Hornbæk. 

Computersystemer skal ikke være fastfood 

Det nye centers ultimative mål er at transformere HCI fra et håndværk baseret på metoder til at være funderet i teoretiske indsigter. Denne forandring vil forbedre designet af nye teknologier og gøre det lige så tilgængeligt at anvende teori som at bruge metoder.

Det er målet, at teorierne skal kunne anvendes til at opfinde nye brugergrænseflader til blandt andet kunstig intelligens, sociale medier og virtual reality – til stor gavn for de faktiske brugere i sidste ende. 

- Vi står i en tid, hvor den tekniske udvikling af AI buldrer derudaf, men med gammeldags brugergrænseflader. “Prompting” ser i princippet ud, som det gjorde i 1980’erne. Det tror jeg, vi kan gøre bedre, siger Kasper Hornbæk. 

Han peger samtidig på, at det er vigtigt at huske det etiske aspekt i forudsigelsen af, hvad der gør et computersystem godt. 

Store tech-virksomheder har haft succes med at anvende teorier fra adfærdspsykologien i designet af sociale medier til at fastholde brugerne. Men det er en glidebane, mener Kasper Hornbæk. 

- Det bliver mere og mere dystert, hvad sociale medier gør ved os – især ved vores børn og unge. Det er vigtigt, at vi også tager højde for de psykologiske og trivselsmæssige aspekter, når vi skal lave teori om, hvad et godt computersystem er. Systemer skal være nyttige, men de skal ikke være ligesom fastfood. Det er ikke sundt for os at scrolle på vores telefon i flere timer, siger Kasper Hornbæk. 

 

Kontakt

Kasper Hornbæk
Professor
Datalogisk Institut, Københavns Universitet
kash@di.ku.dk 

Emner