8. juli 2025

Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.

BEVILLING

Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.

Lektor Jens Petersen
Lektor Jens Petersen forsker i medicinsk billedanalyse.

Lektor Jens Petersen fra Datalogisk Institut, Københavns Universitet, er partner i et nyt projekt ledet af professor Stine Sofia Korreman fra Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet. Projektet sker desuden i tæt samarbejde med forskere fra Odense og New York samt alle stråleterapiklinikkerne i Danmark.

Målet er at udvikle en avanceret AI-model, der kan analysere medicinske billeder – såsom CT- og MR-scanninger - så strålebehandlingen kan optimeres og individualiseres for hver enkelt kræftpatient.

- Vi vil etablere et forskningscenter, hvor alle forskere arbejder tæt sammen om projektet i både nationalt og internationalt regi. Målet er at udvikle en AI-model, der fungerer lidt som en stor sprogmodel – men for medicinske billeder – og som kan gøre behandlingen mere præcis og bedre tilpasset den enkelte patient, samtidig med at den letter lægernes arbejdsbyrde, siger professor Stine Korreman.

Bevillingen baner vejen for 15 nye forskerstillinger og giver projektet adgang til supercomputeren GEFION, der skal tygge sig gennem 130 millioner billeder fra danske strålebehandlingsklinikker og gøre banebrydende kræftforskning mulig i rekordtempo. Man vurderer, at de mange medicinske billeder udgør det største datasæt af sin art i verden.

Formålet med projektet er ikke blot at forbedre behandlingen for omkring 14.000 danske kræftpatienter, der årligt modtager stråleterapi, men også at udvikle løsninger, der kan skaleres globalt – særligt til gavn for lav- og mellem-indkomstlande. 

Datalogisk Instituts og Jens Petersens rolle bliver at udvikle algoritmer til detektion af ændringer, som sker under behandlingen, samt skabe individualiserede modeller, der inkorporerer patienternes medicinske historik.

- Vores AI-modeller vil gøre det muligt at lave en mere præcis og løbende tilpasning af strålebehandlingerne for at forbedre patienternes prognose. Vi vil udvikle nye metoder, som kan bruge den information, der er tilgængelig fra eksisterende behandlingsskanninger, men som på nuværende tidspunkt ikke kan udnyttes fuldt ud, siger lektor Jens Petersen.

Udover Jens Petersen er også adjunkt Raghavendra Selvan fra Datalogisk Institut involveret i projektet. Raghavendra Selvans rolle bliver at udvikle metoder til optimering af AI-modellerne, så de kan implementeres i ressourcebegrænsede miljøer.

Kontakt

Jens Petersen
Lektor
Datalogisk Institut, Københavns Universitet
phup@di.ku.dk

Emner

Læs også