19. december 2023

Stor millionbevilling skal accelerere AI-udviklingen i danske SMV’er

Samarbejde

Med en ny, stor saltvandsindsprøjtning på 40 millioner kroner fra Industriens Fond fortsætter det nationale initiativ AI Denmark. Det betyder, at endnu flere danske SMV’er kan hjælpes på vej til at anvende kunstig intelligens og dermed styrke konkurrenceevnen. Bevillingen kommer oveni den tidligere bevilling på 35 millioner kroner. 

Kort over Danmark med lys og netværk
Datalogisk Institut er fortsat en del af det succesfulde nationale initiativ AI Denmark, som skal fortsætte med at gøre dansk erhvervsliv bedre til at arbejde med kunstig intelligens.

Den nye bevilling skal sikre, at yderligere 250 danske virksomheder nu kan se frem til skræddersyet hjælp til implementeringen af ansvarlige og værdiskabende AI-løsninger. Samtidig er det visionen, at AI Denmark skal være hjemstavn for deling af viden, erfaringer og netværk ifm. med virksomheders brug af kunstig intelligens.

- Nye teknologier og især kunstig intelligens vil få enorm indflydelse på arbejdsgangene i danske produktionsvirksomheder. Lige fra automatisering, effektivisering og ikke mindst udvikling. Det er så vigtigt, at dansk erhvervsliv ikke taber pusten her. Evnen til at bruge kunstig intelligens vil kun blive et mere afgørende konkurrenceparameter fremadrettet. Det er baggrunden for at vi nu skruer yderlige op for indsatsen, siger Charlotte Kjeldsen Krarup, udviklingsdirektør i Industriens Fond.

Det er sektionsleder for Erhverv & Innovation på Datalogisk Institut, Anders Pall Skött, enig i.

- Det er utroligt vigtigt, at den viden, der genereres på universitetet, kommer virksomheder og samfundet til gode. Vi glæder os til at fortsætte arbejdet med at klæde virksomhederne på og guide dem til, hvordan de på en god og forsvarlig måde kan bruge AI. Jeg er taknemmelig for, at Industriens fond ser, at der er et kæmpe behov hos virksomhederne, og at vi kan fortsætte det gode arbejde på tværs af universiteter, GTS-Institutter og partnere om at digitalisere SMV’er, siger Anders Pall Skött.

Skræddersyet AI-rådgivning

Trods den store omtale af AI-hyldevareløsninger som f.eks. OpenAI’s sprogmodel, ChatGPT, så viser tal fra Danmarks Statistik, at kun 15 procent af danske virksomheder i øjeblikket integrerer kunstig intelligens i deres kerneforretning.

På Teknologisk Institut forklarer adm. direktør Juan Farré, at man oplever en stor appetit fra danske virksomheder i forhold til at udnytte mulighederne med kunstig intelligens. Men desværre holder mange virksomheder sig tilbage på grund af mangel på viden og specialistkompetencer inden for området.

- Dette projekt kommer til at forme fremtiden for den danske produktionssektor. Det er et visionært projekt, fordi man anerkender vigtigheden af at tage udgangspunkt i den enkelte virksomheds aktuelle behov og styrker og optimerer individuelt udnyttelsen af teknologien til fordel for deres konkurrenceevne. Hvad end det handler om at øge produktiviteten ved at automatisere processer, reducere omkostninger i produktionen eller forbedre kvaliteten af et produkt, siger Juan Farré og fortsætter:

- Vi ser frem til at fortsætte vores arbejde med at opkvalificere danske virksomheder og rådgive dem om, hvordan netop de kan styrke deres position ved hjælp af AI. Samtidig håber vi, at projektet kan inspirere endnu flere virksomheder til at udforske de mange muligheder, som teknologien kan tilbyde.

Bæredygtighed og etik i fokus

AI Denmark vil i den kommende programperiode have et særligt fokus på at rådgive virksomheder i, hvordan AI kan anvendes til at understøtte virksomhedernes forretning, samtidig med, at virksomhederne fokuserer på f.eks. bæredygtighed og etiske aspekter i relation til kunstig intelligens, når de implementerer teknologien i forretningen.

Den tilgang sikrer, at teknologiens potentielle fordele realiseres på en ansvarlig og bæredygtig måde, der både er i tråd med virksomhedernes og samfundets interesser.

- Udviklingen går virkelig stærkt nu. Derfor bliver det kun vigtigere, at sikkerhed, etik og forretningsudvikling går hånd i hånd. Det arbejde skal AI Denmark nu i endnu højere grad være med til at understøtte, siger Charlotte Kjeldsen Krarup.

 

Kontakt

Anders Pall Skött
Teamleder, Erhverv og Innovation
anders.pall@di.ku.dk

Camilla Maj Vang Arffmann
Erhvervskonsulent og AI Denmark ansvarlig
caar@di.ku.dk

Emner

Læs også