Jubilæumsfejring: 50 år med datalogi
I 1970 kom Danmarks første datalogiske institut (DIKU) til verden på Københavns Universitet, og dermed lød startskuddet til datalogi- og IT-uddannelser og datalogisk forskning i Danmark. Det skal selvfølgelig fejres med manér, omend coronapandemien har udsat festlighederne et år.
DIKU og Dansk Industri har derfor slået sig sammen om denne storstilede event, hvor vi både ser tilbage men mest af alt fremad mod de næste 50 år: Hvor bevæger datalogien sig hen? Hvad kan være udfordringerne? Hvem skal være med til at udvikle teknologierne? Vi belyser emnet fra både en forsknings-, erhvervs- og politisk vinkel.
Program for dagen
Workshops - kl. 13.00
Mød førende forskere i datalogi og få teknologien helt tæt på, når du deltager i en af de tre workshops og får datalogien i egne hænder. Du kan vælge mellem følgende workshopsspor:
- Fremtidens arbejdsmarked
- Fremtidens digitale hverdag
- Bæredygtighed og grøn omstilling
Efter workshoppen er alle workshopdeltagere velkomne til at deltage i reception fra kl. 15.00-16.00. Yderligere info om indhold i workshops følger snarest muligt.
Indhold i workshops
Workshop: Fremtidens arbejdsmarked
Naturlig sprogteknologi (NLP) og digitale lovkort for den fremtidige vidensarbejder.
Love er svære at forstå og kræver i stigende grad tid for vidensarbejdere i mange domæner.
Kom og se hvordan kunstig intelligens kan anvendes til at lave semantiske opmærkninger og digitale kort af lovgivningen, som kan støtte og automatisere vidensarbejdsprocesser.
Hør om forskningen på DIKU i modellering af arbejdsgange og flersprogelig dokumentprocessering og lav dit eget kort af lovgivningen ved hjælp af både værktøjer udviklet i EcoKnow.org projektet og state-of-the art inden for naturlig sprogteknologi.
Workshop: Fremtidens digitale hverdag
Vores datadrevne fremtid: Lær om muligheder for at indsamle, manipulere og gøre brug af data til at personliggøre verden.
I denne workshop undersøger vi, hvordan data kan skabe nye muligheder for personliggørelse af vores fremtidsliv. Vores samfund afhænger af, at data benyttes til at tage evidensbaserede beslutninger med henblik på at skabe en bedre og mere bæredygtig fremtid for alle. Data kan dog være abstrakt og uden for rækkevidde ved at være skjult i vores devices og tjenester.
Denne workshop leger med at åbne op for data ved at tillade os at manipulere data ved hands-on digital fremstilling og undersøger, hvordan vi kan bruge data til at tilpasse og forbedre vores liv.
Workshoppen har to dele:
1. Vi udforsker åbne datakilder fra forskellige områder med det formål at generere personlige digitale objekter.
2. Vi udforsker, gennem vores forskellige forskningsfelter, hvordan data kan forme og forandre vores verden.
Workshop: Bæredygtighed og grøn omstilling
Vil du vide hvad Deep IT er, og hvordan kan det facilitere en effektiv og økonomisk bæredygtig grøn omstilling? Deltag i workshoppen, få indsigt i Deep IT og diskuter med topforskere inden for forskning i kunstig intelligens, maskinlæring, decentraliserede systemer, billedbehandling og mere.
Lær hvordan Deep IT kan optimere produktions- og forsyningskæder (fødevarer, lægemidler, træ, maskiner, landbrug), finansiere grønne omstillingsprojekter, sikre forfalskningssikre beviser for bæredygtigt produkter, implementere pålidelige og effektive ESG-regnskaber (Environment (miljø), Social (samfund) og Governance (ledelse).
Du vil være i stand til at:
- opnå forståelse for hvad Deep IT er, og hvordan det rækker ud over almindeligt implementerede IT-systemer
- forstå Deep IT’s rolle i den kommercielle, industrielle og finansielle overgang til en grøn og bæredygtig økonomi
- diskutere Deep IT’s potentiale og anvendelighed for dig og din organisation
- få indblik i strategiertil at implementere Deep IT trin for trin
- og drikke bæredygtig kaffe kaffe, der er blevet sporet fra bønne til bryg ved hjælp af state-of-the-art digital sporingsteknologi
Uanset om du er serviceudbyder, producent af varer, serviceudbyder i den cirkulære økonomi eller lovgiver, så kom og opdag Deep IT og dets potentiale for at accelerere bæredygtighed og vores omstilling til et grønt samfund.
Reception - kl. 15.00
Åben reception for alle, der deltager i workshops og 50 år med datalogi. Her har du rig mulighed for at netværke med andre, der har interesse inden for datalogiens verden. Desuden kan du gå på opdagelse i udstillingsområdet, der demonstrerer datalogiens mange anvendelser gennem årene.
50 år med datalogi - kl. 16.00
I DIs konferencesal vil danske og internationale navne fra erhvervslivet, forskning og politik fejre 50 år med datalogi som selvstændigt forskningsområde i Danmark. Det gør de med talks, der fokuserer på, hvordan datalogi har drevet Danmark fremad, og hvad datalogi kan bidrage med i fremtiden. Deltagerne vil få sat spændende perspektiver på alle af jubilæets tre temaer: datalogi i alt, datalogi for alle og datalogi på godt og ondt.
Talere
Margrethe Vestager
|
Margrethe Vestager, 53 år, er ledende næstformand i Europa-Kommissionen og arbejder på fastlæggelse af den strategiske retning for et Europa klar til den digitale tidsalder. Hun sad tidligere som konkurrencekommissær i EU (2014-19). Margrethe Vestager har desuden været økonomi- og indenrigsminister (2011-14), undervisningsminister (1998-2001) samt Formand for ECOFIN-rådet under det danske EU-formandskab (2012). Hun var politisk leder for Radikale Venstre (2007-14) og har arbejdet for det danske finansministerium (1993-95). Margrethe Vestager har en kandidatgrad i økonomi fra Københavns Universitet.
DIKUs institutleder Jakob Grue Simonsen mødtes med Margrethe Vestager til en snak om fastholdelse af innovation i Europa, udvikling af etisk forsvarlig teknologi og manglen på digitale eksperter.
|
Serge Belongie
|
Serge Belongie er professor i datalogi ved Københavns Universitet, hvor han også fungerer som leder af det nye Pioneer Center for Artificial Intelligence. Tidligere han var været professor i datalogi ved Cornell University, prodekan ved Cornell Tech og medlem af Visiting Faculty-programmet hos Google. Hans forskningsinteresser omfatter Computer Vision, Machine Learning, Augmented Reality og Human-in-the-Loop Computing. Han er også medstifter af flere virksomheder, herunder Digital Persona, Anchovi Labs og Orpix. Han er modtager af NSF CAREER Award, Alfred P. Sloan Research Fellowship, MIT Technology Review “Innovators Under 35” Award og Helmholtz -prisen for grundlæggende bidrag i Computer Vision.
Titel: Indfangning og deling af visuel ekspertise Abstract: Visipedia-projektet startede med det mål at identificere arten af en fugl ud fra et billede. Ti år senere har det forvandlet sig til en rejse for at forstå, hvordan mennesker og maskiner kan arbejde sammen for at forbedre vores forståelse af verden.
|
Anne Marie Engtoft Larsen |
Anne Marie Engtoft Larsen er Danmarks Tech-Ambassadør og repræsenterer den danske regering i dialogen med den globale tech-industri og i globale fora om nye teknologier. Anne Marie kommer fra en stilling hos World Economic Forum i Geneve (2017-2020), hvor hun ledte arbejdet med den fjerde industrielle revolution og havde fokus på at fremme den ansvarlige udvikling af nye teknologier. Anne Marie har en bachelor- og kandidatgrad i International Business & Politics fra CBS samt en kandidatgrad i International Development fra London School of Economics and Political Science (LSE).
Titel: Verden lytter når Danmark snakker om ansvarlig teknologi for alle. Danmarks tech-ambassadør Anne Marie Engtoft Larsen vil fortælle om de danske muligheder for at præge den internationale teknologiudvikling fra København og Silicon Valley. Trods sin størrelse er Danmark et af verdens mest digitaliserede lande, har en befolkning med stærke teknologiske kompetencer og en høj grad af tillid til den digitale omstilling, og har derfor også en stor stemme, når det gælder udviklingen af ansvarlige og tillidsbaserede digitale løsninger med teknologivirksomhederne, hvilket der drages nytte af både offentligt og privat. Det er muligheder, der kræver at Danmark har stærke uddannelsesinstitutioner og kandidater, der kan være med til at udvikle og understøtte at brugen af ny teknologi med udgangspunkt i demokratiske og danske værdier.
|
Gina Neff - er desværre blevet forhindret i at deltage. |
Gina Neff er professor i teknologi og samfund ved Oxford Internet Institute og lektor ved sociologisk institut på University of Oxford. Hun studerer innovation, den digitale transformation af virksomheder og nye teknologiers indvirken på arbejde og har udgivet tre bøger og over 35 forskningsartikler.
I sin tale vil Gina Neff gøre os alle klogere på data og teknologiens indflydelse på vores arbejde og liv fra en etnografisk tilgang.
|
Mikkel Hippe Brun |
Mikkel Hippe Brun er datalog fra DIKU fra 1996 og var i 2009 med til at stifte Tradeshift. Tradeshift er nu vokset til en global fintech-virksomhed med speciale i B2B handel. Mikkel har en historik som iværksætter i 90’erne og var fra 2004 til 2009 chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen, med ansvar for elektronisk fakturering (NemHandel) og senere som teknisk direktør for den fælles elektroniske fakturerings-infrastruktur for hele Europa (PEPPOL).
Titel: Datalogi i alt - Fra Naur til singularitet
|
Pernille Bjørn |
Pernille Bjørn er professor og viceinstitutleder for forskning. Hendes forskning omhandler Computer Supported Cooperative Work og Human Computer Interaction, hvor fokus er at undersøge samarbejdspraksis med henblik på at designing samarbejdsteknologier. Hun har lavet vigtige forskningsresultater indenfor Global Software Development, Healthcare Information Systems, Tech entrepreneurship, og Distributed Collaboration. I øjeblikket interesserer hun sig for Cooperative Virtual Reality indenfor arkitekturdesign og sikkerhedstræning. Med sin stærke international forskningsprofil har hun haft flere prestigefulde roller indenfor det internationale forskningsfælleskab. Blandt andet var professor Bjørn “paper co-chair” for CHI2020/21, ECSCW2018, and CSCW2016. Hun har arbejdet i udlandet i 4 år hvor hun var på University of Washington, University of California, Irvine begge i USA, Simon Fraser University i Canada, and Indian Institute of Management in Bangalore i Indien. I 2016, startede professor Bjørn Femtech.dk der er et forskningsinitiativ der søger at forstå og ændre kønsubalancen indenfor datalogi gennem Makerspace Methodologies. Hun er co-founder af Atari Women (atariwomen.org), som fokusere på at fortælle om bedrifterne af de usynlige historiske kvinder indenfor computerspil branchen.
Title: Makerspace som et laboratorium der åbner Datalogifaget Abstract: I sin præsentation vil Pernille Bjørn demonstrere hvordan Makerspace tilgangen gør det muligt at invitere mennesker til at opleve og deltage i datalogifaget på nye måder - således at mennesker fra forskellige baggrunde kan finde og definere deres egen vej til at være succesfuld indenfor teknologiudvikling og på den måde være med til at skabe fremtidens digital samfund.
|
Stephen Alstrup |
Stephen er algoritmeprofessor, sucessfuld serieentreprenør, digital vismand og har hjulpet forskellige ministre inden for digitalisering og innovation – senest har han været en del af regeringens digitaliseringspartnerskab. Han er bl.a. medstifter af Octoshape (ifølge pressen en af de største salgssucceser), IT-universitetet med 5 andre i april 1999, det europæiske algoritmefyrtårn BARC, m.m. og senest den fremadstormende AI-kundeservicevirksomhed SupWiz. Stephens faglighed er ikke alene bred, men han formår at lave mange forskellige ting samtidig. Men hans engagement for at forbedre børns forhold og samle gode kræfter for Danmark, går igen i meget af hans arbejde.
Danmark er bl.a. europamestre i IT-forskning og startups samt offentlig digitalisering. Successen kan spores tilbage til visionære satsninger 50 år tilbage. Men IT er gået fra få specialister og mange forbrugere til mange, der skal arbejde med IT. Og her halter Danmark bagefter med at uddanne befolkningen. Så hvor lang tid kan vi endnu ride på en 50 år gammel bølge?
|
Henrik C. Wegener |
Henrik C. Wegener tiltrådte som rektor for Københavns Universitet i 2017. Med en kandidatgrad i fødevarevidenskab og ph.d. i mikrobiologi har han arbejdet bl.a. på Statens Veterinære Serumlaboratorium, Danmarks Veterinærinstitut og Danmarks Fødevareforskning, inden hans tid som Prorektor for Danmarks Tekniske Universitet.
Henrik C. Wegener vil tage os igennem en historisk gennemgang af datalogiens rolle på KU med et blik på, hvad fremtiden vil bringe.
|
Rikke Hougaard Zeberg |
Rikke Hougaard Zeberg er branchedirektør for DI Digital.
Abstract: Rikke vil i sin velkomst komme ind på, hvordan de omfattende teknologiske forandringer i samfundet bygger på et stærkt samarbejde mellem tech-branchen og universiteternes forskning og uddannelse.
|
Jakob Grue Simonsen |
Jakob Grue Simonsen har en kandidatgrad i Datalogi fra KU. Efter et år i det private erhvervsliv som softwareingeniør vendte Jakob Grue Simonsen tilbage til universitetet som ph.d.-studerende i datalogi. Efterfølgende fulgte han den akademiske karrieretrappe på DIKU fra postdoc til professor, mens han undervejs krydrede arbejdet med en MBA fra Edinburgh Business School i 2008. På DIKU har han desuden været viceinstitutleder for forskning og sektionsleder for Programming Languages and Theory of Computation, indtil han i år tiltrådte som institutleder.
Jakob Grue Simonsen vil i sin tale se fremad på DIKUs vegne – hvor bevæger vi os hen? Og hvad er DIKUs rolle i fremtiden?
|
Reception - kl. 17.30
Ingen fejring uden lidt godt til ganen og et glas bobler. Aften sluttes af med en reception, hvor du som forsker, beslutningstager, erhvervsleder eller international ekspert kan møde andre fagpersoner til en hyggelig uformel snak i DI's flotte atrium.
Tilmelding
Der er nu lukket for tilmelding!
Deltagelse er per invitation, men vi har et begrænset antal ledige pladser til workshops og til 50 år med datalogi. Hvis du ønsker at deltage, kan du skrive dig op til en mulig plads her. Du vil blive kontaktet snarest muligt med besked om, hvorvidt det lykkedes os at finde en plads til dig eller ej.
Arrangører
50 år med datalogi
For 50 år siden tog datalogien for alvor form i Danmark. Siden Peter Naur definerede begrebet datalogi i 1966 og grundlagde Datalogisk Institut på Københavns Universitet i 1970 – det vi kalder DIKU - har datalogiforskere og -studerende dannet grundlag for vores samfunds accelererende teknologiske transformation, og vi kan i dag kalde Danmark for europamester i digitalisering og nummer tre på verdensplan.
I år sætter vi derfor fokus på datalogien i Danmark igennem 50 år. Vi fortæller historierne og sætter datalogien i en kontekst. Hvad kan den? Hvad kan den ikke? Hvor er den på vej hen? Hvordan får vi den et godt sted hen? Hvorfor skal vi interessere os den? Og hvilken betydning får den for dig?