6. december 2019

DIKU-studerende på IT Landsholdet

IT Landshold

Interesseorganisationen Technology Denmark har stiftet et IT Landshold med kvindelige superkodere fra de fem største universiteter i forbindelse med ESL Pro League Odense 2019 - en afdeling af verdens største Counter Strike-turnering, der netop har fundet sted i weekenden. En af dem er Portia A. Mogensen, datalogistuderende på Københavns Universitet.

Portia A. Mogensen, backend, IT Landsholdet
Portia A. Mogensen, backend, IT Landsholdet

Portia blev udvalgt som backend-spiller på IT Landsholdet tidligere på måneden efter anbefaling af en underviser på Københavns Universitet. Den unge datalogistuderende er meget beæret over at blive udvalgt til landsholdet, og det krævede lidt overtalelse at stille sig selv frem som rollemodel:

- Det er ikke helt naturligt for mig at stå frem på den her måde, men det er vigtig at vise, hvor fedt vi har det i tech-verden, og hvor stolt jeg er over at være udvalgt til landsholdet. Jeg tror, at man som pige er vant til at gemme sig lidt i IT-verdenen, fordi man føler sig lidt fremmed, og det var faktisk dét, der fik mig til at sige ja. Det er vigtigt, at der nogen, der tør at gå forrest og vise, at det er evnerne frem for kønnet, der tæller, siger Portia A. Mogensen.

Skal inspirere flere til at vælge STEM-uddannelser

Interesseorganisationen Technology Denmark, der er sat i verden for at sikre danske virksomheder adgang til flere IT-specialister, har iværksat et IT Landshold for at gøre unge opmærksomme på mulighederne inden for IT for derigennem at løsne op for virksomheders udfordringer med at skaffe specialister. IT Landsholdet lanceres i forbindelse med den danske afdeling af Verdens største Counter Strike-turnering i Odense, ESL Pro League Odense 2019, og softwareudfordringen, som landsholdet kommer til at arbejde med, kommer derfor også til at omhandle selve turneringen. Indholdet i softwareudfordringen afsløres på kampdagen. 

- Meningen med IT Landsholdet er at inspirere flere til at vælge en STEM-uddannelse (red: Science, Technology, Engineering and Mathematics). Det gør vi konkret ved at samle og kanonisere superkodere fra de største universiteter i landet og sammen med vores medlemsvirksomheder vise, hvad de studerende rent faktisk kommer til at arbejde med. Der er rigtig meget fokus på Esport i øjeblikket, og det er i det her miljø, at man finder en stor del af fremtidens arbejdsstyrke, men der er stadig et stykke vej fra Counter Strike til et IT-job. Med IT Landsholdet får vi mulighed for at blande Esports-miljøet og begejstringen ved turneringerne med problemknusning via software-programmering, fortæller Mette Beck-Nielsen, direktør i Technology Danmark.

Gør op med stereotypiske forestillinger

Men IT Landsholdet er ikke kun et forsøg på at gøre IT-branchen mere attraktivt – det er også en mulighed for at gøre op med den stereotypiske forestilling om, at kvinder ikke kan programmere. Træner for IT Landsholdet og projektkoordinator hos webbureauet Hesehus Dzenita Hasic, fortæller:

 - Det er de færreste, der tænker over det, men det var faktisk en kvinde, der stod i spidsen for et af verdens første og måske allermest betydningsfulde stykker software. Meget tyder på, at den første bemandede rummission, Apollo 11, i 1942 var endt fatalt uden Margaret Hamiltons software. Det ville være fantastisk, hvis vi fandt en ny Margaret Hamilton på IT Landsholdet, men vi er også fint tilfredse, hvis vi kan hjælpe med at løse specialistudfordringen.

- Vi har med Virksomhedspagten (red: samarbejdsmodel mellem virksomheder og uddannelsesinstitutioner) bevist, at det giver resultater, når man kobler virksomhederne med uddannelserne, men det nytter ikke noget, hvis vi ikke samtidig inspirerer flere til at søge ind på en STEM-uddannelse. Det gælder ikke mindst unge kvinder. Det er alt andet lige lettere at inspirere den halvdel af målgruppen, der stadig mangler at få øjnene op for de karrieremæssige muligheder inden for IT end ved at blive ved med at presse unge mænd, afslutter Mette Beck-Nielsen.

Softwareudfordringen

Udvalgte kvindelige IT-studerende fra hele landet mødtes i weekenden til case-løsning på ESL. Casen omhandlede problemstillinger i forbindelse med ESL, som skulle løses i fællesskab af kvindernes kompetencer fra de forskellige IT-uddannelser. IT Landsholdet består af repræsentanter fra DTU, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet og UCL, som alle er nøje udvalgt af uddannelserne. 

Nyheden er skrevet med udgangspunkt i Technology Denmarks pressemeddelelse.