
Inspiration og kurser for gymnasielærere
Her har vi samlet de bedste tilbud til dig som underviser i informatik og lignende fag på gymnasieniveau.
Inspirationsdage for gymnasielærere
Hvert år afholder SCIENCE en inspirationsdag for gymnasielærere i de naturvidenskabelige fag. Inspirationsdagen falder altid om fredagen i uge 5. Programmet består både af oplæg fra forskere på SCIENCE efterfulgt af workshops fra de forskellige institutter. Nedenfor kan du se de workshops DIKU har haft med de sidste par år.
Følg med på SCIENCE's hjemmeside for informationer om kommende inspirationsdage og tilmeld dig eventuelt SCIENCE Gymnasie-nyhedsbrev for at få direkte information hver gang der sker nyt.
Tidligere workshops og oplæg
Alarm der lyder ved for lange brusebade. Køkkenmaskiner der kun vil starte når strømmen er grøn. Partikelsensor der holder øje med hvornår emhætten kan slukkes igen. Det er eksempler på projekter studerende kan lave med en billig microcontroller og et par sensorer. Data om længden af brusebade eller partikelsensorer kan også logges via internettet, og analyseres videre på computeren.
I denne workshop introducerer vi hvordan fysiske produkter kan bruges i undervisningen, og hvordan eleverne selv kan komme på idéer som ovenstående ved brug af Københavns Universitets Innovations værktøjskasse [1]. Vi starter helt fra bunden, det kræver ingen forudgående programmeringsfærdigheder at deltage.
Vi kommer til at tilslutte en LED-strip og programmere den til at lyse baseret på data fx hentet fra OpenWeatherMap.org eller ElectricityMap.org, og vi går igennem de didaktiske virkemidler der har vist sig at fungere godt for os.
Den praktiske del af workshoppen ledsages af en præsentation fra forskningsprojektet FemTech.dk, om hvordan IoT-projekter kan være et element i at overkomme de barrierer der gør at kvinder fravælger IT-fagene, og hvilke andre barrierer man skal være opmærksom på.
I de sidste 10 år har Arduino været den foretrukne platform til denne type undervisning, men det har været svært for begyndere. Vi kommer i stedet til at bruge platformen MicroPython og microcontrollere af modellen ESP32.
Lær på 3 timer værktøjet NetLogo! NetLogo gør det muligt at opbygge små simulationer af verden. Det kan være alt fra folkevandringer, økosystemer, økonomiske markeder, kemiske reaktioner, adfærdsmønstre i en population, med mere. For eleverne kan det give en anden indsigt i stoffet at de selv får lejlighed til at opbygge små simulationer af naturens love eller økonomiske markeder.
Vi kommer til at dykke ned i NetLogo’s basisbibliotek af eksisterende simulationer og hvordan de uden videre kan bruges i undervisningen, og vi bygger jeres første simple simulation op fra bunden, så I får en fornemmelse for hvordan I selv kan designe jeres egne simulationer i NetLogo.
Derudover kommer I til at stifte bekendtskab med forskellige didaktiske virkemidler der har vist sig at fungere godt for os.
NetLogo kan bruges i de fleste fag og det kræver ingen specielle forudsætninger at deltage i workshoppen. Det er dog nødvendigt at medbringe en laptop.
Find mere NetLogo materiale:
Modeller fra Aarhus Universitet: https://library.ct-denmark.org/
Modelling Commons: http://modelingcommons.org/
Links til inspiration
- IT-lærerforeningens materialesamling: iftek.dk
- Bibliotek af NetLogo-baserede undervisningsforløb fra Aarhus Universitet: library.ct-denmark.org
- Undervisningsmateriale-samling udviklet af gymnasielærere i samarbejde med Aarhus Universitet: informatik-gym.dk
1-dags kurser og workshops
Datalogisk Institut støtter aktivt de danske fagmiljøer omkring Informatik i gymnasiet, ved at bidrage med forskningsoplæg og workshops til blandt andet Undervisningsministeriets årlige “Faglig udvikling i praksis”, IT-lærerforeningens årskursus og andre 1-dags kurser arrangeret af IT-lærerforeningen.
Hold øje med aktuelle kurser og workshops her, eller tilmeld dig SCIENCE's gymnasienyhedsbrev her.
Kontakt
Skriv til os, hvis du har spørgsmål, eller gerne vil samarbejde om at udbrede datalogi til alle.
Kontakt vores event team, hvis du har spørgsmål til et specifikt arrangement.
Hold dig opdateret
For at følge med i hvornår vi tilbyder klassebesøg eller kurser, så skriv dig op til nyhedsbrevet “Gymnasienyheder fra SCIENCE”.