22. oktober 2019

Mød tre nye studerende

Studiestart indefra

De første måneder på de tre datalogiske uddannelser på Københavns Universitet har budt på både succesoplevelser og udfordringer, stor imødekommenhed og hjælpsomhed, høj arbejdsbyrde og et opbakkende socialt miljø. Vi har talt med en ny studerende fra hver af de tre uddannelser om studiestart og mødet med datalogiens verden.

Sissel, Jonathan og Rikke mødte allerede i august inden studiestart, hvor de deltog i et to-ugers kickstartkursus, da ingen af dem havde erfaring med programmering. Kickstartskurset er et frivilligt tilbud til alle nye studerende på de tre datalogiske uddannelser, især for studerende uden programmeringserfaring for at føle sig bedre klædt på, når man starter på uddannelsen – det er dog ikke noget krav at have erfaring med programmering, når man starter.

Rikke Tophøj Heinemann, 22 år, studerende på Machine learning og datavidenskab

Rikke har haft et par sabbatår inden studievalg. Hun overvejede mange ting fra medicin til journalistik. Men glæden ved matematik og en bred uddannelsesretning med flere veje at gå fik hende til at vælge Machine learning og datavidenskab. Særligt Åbent Hus hjalp på studievalget. Rikke valgte at deltage i Kickstartkurset for at have mere overskud, når studiet startede.

- Det bedste ved kickstartkursus var at møde andre mennesker, både fra sit eget studie og på tværs af uddannelser på DIKU, siger Rikke. Særligt fordi vi næsten alle ingen programmeringserfaring havde, var det rart at have en gruppe, hvor vi alle er i samme båd. Som kvinde var det også virkelig fedt at møde andre kvinder. Udover at have givet mig lidt programmeringserfaring, har kickstartkursus også givet mig en gruppe mennesker, som er på samme niveau som mig og har forståelse for, at alting ikke "bare" er let, lige når man starter med at programmere.

Hvad har været det bedste ved studiestart?
Noget af det bedste ved studiestart har været den imødekommenhed blandt de andre studerende på på Datalogisk Institut. Det var også overraskende for mig, hvor hjælpsomme mange er, både når man sidder med en svær opgave, eller når man "bare" skal vænne sig til at være studerende - alle ønsker, at man klarer sig godt og falder godt til. Jeg er særligt begejstret for DIKU's kantine, som er et virkelig hyggeligt sted - både til at arbejde, lave mad, spille spil, drikke en øl - eller det hele på én gang. Her er der altid mulighed for både at få hjælp af nogle medstuderende eller bare hygge.  

Hvad har overrasket dig mest?
Jeg er blevet overrasket over arbejdsbyrden - det ER et krævende studie, men der er altid hjælp at hente. Jeg blev også overrasket over det sammenhold, der er mellem kvinderne på instituttet - der er en åbenhed, jeg sjældent har mødt andre steder.

Jonathan Sønderskov Andersen, 20 år, studerende på Datalogi-økonomi 

    Jonathan er gået den direkte vej fra gymnasiet til videregående uddannelse. Han havde heller ikke programmeret før, så Kickstartkurset blev en god vej til at få den baggrundsviden, han søgte. Jonathan havde overvejet at studere Matematik-økonomi, men valget landede på Datalogi-økonomi, da han tror på, at programmering bliver vigtigt i fremtiden.

    - Før jeg startede på Datalogi-økonomi havde jeg aldrig kodet før, og derfor valgte jeg at deltage i Kickstartkurset, hvor vi lærte at kode fra bunden af. Selvom vi ikke koder i samme sprog i undervisningen , så har jeg alligevel fået en generel forståelse for, hvordan kodesprog er opbygget. og hvordan man skal tænke, når man koder, fortæller Jonathan.

    Hvad har været det bedste ved studiestart?
    Det bedste ved studiestart for mit vedkommende er det at komme i gang med at læse igen, møde mine medstuderende og generelt se, hvad ”universitetslivet” byder på. Før jeg startede på studiet, så viste jeg godt, at der skulle lægges nogle timer i forberedelse til hver forelæsning, men jeg er blevet overrasket over, hvor mange timer jeg faktisk bruger på at studere - på både godt og ondt.

    Ved du allerede nu, hvad du vil bruge uddannelsen til?
    Jeg har ikke besluttet mig endnu. Jeg kan forme uddannelsen med to forskellige kandidatuddannelser, og jeg kan godt lide, at der er nogle forskellige veje at gå. Jeg glæder mig til at se, hvordan matematik og økonomi er på universitetet kontra gymnasiet – jeg har altid været glad for de fag.

    Sissel Stork, 24 år, studerende på Datalogi

    Sissel var egentlig startet med at læse biokemi, men har nu valgt at skifte spor. Da hun arbejder i SCIENCE Innovation Hub og kendte flere, der har læst Datalogi, så blev hun nysgerrig på studiet og var særligt tiltrukket af muligheden for iværksætteri. Da hun ikke havde erfaring med at kode, brugte hun, som 100 andre nye studerende, to uger af sin sommerferie på at deltage i Kickstartkurset.

    - Det har helt klart været udfordrende, men hver gang ens program fungerer, har man haft den fedeste følelse, siger Sissel. Derudover har jeg været heldig at lære en masse skønne mennesker at kende og er allerede faldet godt til på studiet. Kurset har givet et indblik i programmering og kendskab til mange basale begreber, og vigtigst af alt gav det mig en masse gode succesoplevelser, der overbevidste mig om, at det helt sikkert er den rigtige uddannelse. 

    Hvad har overrasket dig mest?
    Noget af det der har overrasket mig mest er, hvor meget der gøres for det sociale på studiet. Der er virkelig mange frivillige foreninger, og samtidig er alle utrolig imødekommende. Jeg er rigtig glad for, hvor hurtigt jeg er faldet til på studiet, og hvor nemt det har været at få gode venner. Når jeg engang har lidt meget overskud i min hverdag, vil jeg helt klart gerne involvere mig mere i nogle af de mange muligheder, der er på studiet. 

    Hvad ville du ønske, at du havde vidst på forhånd?
    Jeg har studeret før men ville ønske, at jeg havde været forberedt på, hvor meget tid datalogi kræver. Dette er bestemt ikke sagt som en negativ ting, men set i bakspejlet ville jeg nok have revurderet min beslutning om at have job, da jeg startede. En anden ting jeg gerne ville have vidst, er man skal være forberedt på nogle frustrerende dage, hvor intet gider at fungere – dog skal man også bare hænge i, tingene skal nok lykkes, og man skal bestemt ikke være bleg for at spørge om hjælp.