Datalogisk Institut i nyt europæisk innovationssamarbejde med eliteinstitutioner
Det nystartede initiativ, ELIAS Alliance, skal styrke AI-forskning, bæredygtighed og iværksætteri i Europa. Ambitionen er at forbinde talenter mellem den akademiske verden og erhvervslivet i hele Europa og på den måde opskalere innovation indenfor AI.
ELIAS Alliance er finansieret af EU gennem European Lighthouse of AI for Sustainability og har tætte forbindelser til det anerkendte European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS), som samler de stærkeste AI-forskningslaboratorier i Europa. Alliancen er organiseret i otte partnerskaber, såkaldte “ELIAS nodes”.
Som en del af Copenhagen Node er de i alt syv københavnske partnere kommet i fornemt selskab med en lang række anerkendte universiteter og virksomheder, blandt andre Tübingen AI Center og University of Cambrigdes Alan Turing Institute.
Partnerskabet er således et stærkt kort at have på hånden, mener Anders Pall Skött, der er sektionsleder for Erhverv og Innovation på Datalogisk Institut, Københavns Universitet.
- At være en del af ELIAS Alliance er en fantastisk mulighed for at samarbejde med nogle af de bedste miljøer inden for forskning, AI, bæredygtighed og entreprenørskab i Europa. Det er en stor anerkendelse af vores arbejde i Danmark de seneste år. Vi vil bringe vores stærke økosystem inden for AI på og omkring Københavns Universitet i spil og koble det sammen med resten af Europa, siger Anders Pall Skött.
Eksperter går sammen
De otte ELIAS nodes forpligter sig til at styrke hinanden gennem forskellige aktiviteter, både indenfor den enkelte node og på tværs af landegrænser. Alt sammen for at fremme innovation og iværksætteri med kunstig intelligens, der kan løse problemer i den virkelige verden.
Det er serieiværksætteren Mikkel Hippe, som også er alumne fra Datalogisk Institut, der skal stå i spidsen som formand for Copenhagen ELIAS Node.
Han håber især, at ELIAS-alliancen vil kunne opbygge den nødvendige infrastruktur for at skabe mere innovation inden for AI i Europa.
- Europa halter bag USA og Kina, når det kommer til innovation, konkurrenceevne og vækst – især på grund af vores udfordringer med at omsætte verdensledende forskning til globale virksomheder. Det kan vi ikke tillade os på den lange bane. ELIAS-noden er et vigtigt skridt mod at bygge bro mellem forskningsmiljøet og iværksættermiljøet, særligt inden for AI, siger Mikkel Hippe.
ELIAS-alliancen vil støtte den næste generation af AI-innovatører gennem adgang til avancerede værktøjer, mentorordninger og netværk.
Et af de konkrete initiativer, som ELIAS Alliancen har løftet sløret for, er et AI Launchpad, som er et accelerator-program for startups.
Alliancen har desuden planer om at skabe et europæisk kandidatprojektprogram og et årligt Sciencepreneur Meeting, som begge er designet til at fremme vidensdeling om AI-værdiskabelse i hele Europa.
Kontakt
Tine Nørgaard Aage
Erhvervskonsulent og koordinator i Copenhagen ELIAS Node
Datalogisk Institut, Københavns Universitet
tiaa@di.ku.dk