19. maj 2021

50 år med datalogi i Danmark: Fra en kælder på Københavns Universitet til uundværlig for os alle

DIKU50

I 1970 grundlagde pionerer Datalogisk Institut i en kælder på Københavns Universitet – Danmarks første af slagsen. Blandt andet blev Danmarks første e-mail sendt fra instituttets computere. Nu, 50 år og en coronapandemi senere, har faget og instituttet været med til at transformere vores allesammens hverdag og gøre det danske samfund til europamestre i digitalisering.

DIKU 50 år-logo

Siden videnskabsmanden Peter Naur definerede begrebet datalogi i 1966 og grundlagde Datalogisk Institut på Københavns Universitet i 1970 – det vi kalder DIKU - har datalogiforskere og -studerende dannet grundlag for vores samfunds accelererende teknologiske transformation.

Resten af året sætter vi denne udvikling under lup ved at se tilbage og i særdeleshed fremad, når vi fejrer vores første 50 år:

- Med fejringen af DIKUs 50-års jubilæum - og 50 år med datalogi i Danmark - vil vi vise datalogiens betydning og vigtighed for vores samfund. Vi ønsker, at mennesker i alle aldre, og politikere og virksomheder får øjnene op for, hvilken betydning datalogi har haft for de sidste 50 års massive samfundsændringer, siger Jakob Grue Simonsen, institutleder og professor på DIKU og tilføjer:

- Men vi kommer også til sætte fokus på det kæmpe potentiale, som datalogi udgør for de næste 50 års udvikling - og hvordan det kan forløses på en etisk forsvarlig måde.

Blandt de mange aktiviteter i 2021 vil DIKU køre et undervisningsforløb i en række folkeskoleklasser, der skal give eleverne hands-on erfaring med datalogi på godt og ondt - det ene af fejringens tre temaer.

Med det andet jubilæumstema Datalogi i alt sætter vi fokus på datalogiens betydning for stort set alt hvad vi omgiver os med, blandt andet med en humoristisk videoserie, om hvordan vores verden ville se ud uden datalogi.

Endelig vil vi også være til stede ved flere eksterne aktiviteter så som Kulturnatten for at udbrede kendskabet til datalogi. Det tredje jubilæumstema er nemlig Datalogi for alle.

Har skabt fremtiden i 50 år

Med grundlæggelsen af Datalogisk Institut for 50 år siden blev grundstenene til Danmarks digitale fremtid lagt. Siden sine unge år har instituttet været førende inden for forskning i for eksempel mønstergenkendelse sammen med forskningsområder som programmeringssprog og menneskers interaktion med maskiner.

Den tidlige forskning har været med til at danne grundlag for det vi i dag kender som billedanalyse, hvilket bruges i flere medicinske scanningsmetoder, som benyttes af læger. Læs mere om DIKU's historie her.

Og i nyere tid har algoritmer udviklet af forskere fra DIKU blandt andet gjort ressourceforbruget på serverne hos videotjenesten Vimeo hele otte gange mindre.

Disse er blot et par eksempler på, hvordan forskning fra instituttet har været til stor gavn:

- Vi har nogle af verdens skarpeste hoveder til at forske i, hvordan datalogi kan hjælpe med at løse verdens problemer lige fra pandemier til klimakrisen, siger institutleder Jakob Grue Simonsen.

Kigger man ind i forskningslaboratorierne lige nu, arbejder forskere fra instituttet blandt andet på at bekæmpe en af de mest dødbringende kræftformer med kunstig intelligens.

Andre skaber fremtidens sagsbehandlingssystem til jobcentre, der skal sikre transparens, sikkerhed, effektivitet og medinddragelse for borgeren og sagsbehandlerne.

- Men vigtigst af alt er de mange specialister i datalogi og tværfaglige it-uddannelser, vi hvert år uddanner og sender ud i det danske og internationale erhvervsliv. Det er dem, der for alvor er med til at skabe fremtidens løsninger og samfund. Det er dem, der har været med til at gøre Danmark til europamestre i digitalisering. Jeg tør ikke forestille mig en verden uden dem, siger Jakob Grue Simonsen.

Datalogisk festfyrværkeri

Hele fejringen vil bestå af en række events og initiativer spredt ud over det næste halve år. Festlighederne afrundes med et eksternt rettet jubilæumsevent, hvor spændende gæster og teknologiske diskussioner vil skabe det datalogiske festfyrværkeri, som hører en rund fødselar til.

Sammen med Dansk Industri er instituttet lige nu ved at lægge sidste hånd på det storstilede event. Ud over to receptioner og forskellige workshops vil historien selvfølgelig også spille en rolle til eventet, der dog mest af alt kommer til at se fremad mod de næste 50 år.

Hvor datalogien bevæger sig hen, er et af de spørgsmål, som vil blive diskuteret i hvert af de tre spor, som gæsterne kan vælge at følge: Datalogi for alle, datalogi i alt og datalogi på godt og ondt. Emnerne vil blive belyst fra både en forsknings-, erhvervs- og politisk vinkel.